Το επιτραπέζιο είναι τρόπος ζωής
Το επιτραπέζιο έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά. Αποτελεί έναν διαδεδομένο τρόπο διασκέδασης στο εξωτερικό και ανερχόμενο στην Ελλάδα. Είναι ένα εύχρηστο μέσο κοινωνικοποίησης αλλά και εκπαίδευσης για μικρές και μεγάλες ηλικίες.
Το να σχεδιάζεις επιτραπέζιο είναι σαν να δημιουργείς τέχνη που στόχο της έχει να περάσουν οι άλλοι (αλλά και εσύ, ο δημιουργός) ευχάριστα τον ποιοτικό τους χρόνο.
Το όραμά μας είναι να συμβάλουμε στην ανάπτυξη των επιτραπέζιων παιχνιδιών στην Ελλάδα και να αναδείξουμε το ταλέντο και την ευρηματικότητα των Ελλήνων (γηγενών ή κατοίκων) σχεδιαστών τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Η σύλληψη της ιδέας είναι το 10%… η υλοποίηση το 90%.
Ο κόσμος είναι γεμάτος ιδέες. Η ικανότητα όμως να υλοποιούμε την ιδέα και να τη κάνουμε παιχνίδι είναι αυτό που μας κάνει σχεδιαστή επιτραπέζιων παιχνιδιών. Για να μπορέσει κάποιος να σχεδιάσει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι πρέπει:
- Να έχει φαντασία. Η σύλληψη χρειάζεται ερεθίσματα. Τα πάντα βοηθάνε.
- Να του αφιερώσει χρόνο. Ένα επιτραπέζιο χρειάζεται χρόνο ώστε να σχεδιαστεί αλλά και να ωριμάσει ως ιδέα.
- Να μελετήσει τους υπάρχοντες μηχανισμούς και τα μαθηματικά τους, να τους κατανοήσει και να δει ποιοι από αυτούς μπορούν να εφαρμοστούν στο παιχνίδι του αυτούσιοι ή με αλλαγές.
- Να γνωρίζει την αγορά. Κάθε χρόνο βγαίνουν 3,500 επιτραπέζια στην παγκόσμια αγορά. Σκοπός θα πρέπει να είναι η δημιουργία κάτι καινούργιου, πρωτότυπου, διαφορετικού.
- Να πραγματοποιεί συχνές δοκιμές (playtests) του παιχνιδιού του.
- Να εκθέτει το παιχνίδι σε αγνώστους με σκοπό την αντικειμενική τους άποψη.
Προκειμένου να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των ιδεών των σχεδιαστών ο διαγωνισμός έχει θεσπίσει διαδικασίες ώστε να είναι όχημα προς το τελικό αποτέλεσμα, ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι και ένα σωστά δομημένο πρωτότυπο.
- Κατά τη περίοδο του διαγωνισμού γίνονται συναντήσεις με στόχο τις δοκιμές των επιτραπέζιων και την ανταλλαγή απόψεων.
- Κάθε χρόνο διοργανώνει «εργαστήρια» στα οποία αναλύονται τεχνικά θέματα γύρο από το σχεδιασμό αλλά και την προώθηση των επιτραπέζιων.
- Ο διαγωνισμός φέρνει τους σχεδιαστές σε επαφή με τις τοπικές κοινότητες παικτών (όπως ΕΣΠΑΙΡΟΣ, Κελί, Hellenic Designers Association κτλ) με στόχο τη διεύρυνση της κοινότητας αλλά και την έκθεση των νέων επιτραπέζιων σε άγνωστο κόσμο.
- Μέχρι και τη παράδοση του επιτραπέζιου υπάρχει ανοικτός διάλογος προκειμένου να ξεπερνιούνται όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες.
- Μετά το πέρας του διαγωνισμού κάθε διαγωνιζόμενος λαμβάνει αναλυτική κριτική για το παιχνίδι που παρέδωσε (δυνατά και αδύναμα στοιχεία).
***Τίποτε από τα παραπάνω δεν καλύπτει το χρόνο και τη προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλει ο/η κάθε διαγωνιζόμενος/η προκειμένου να υλοποιήσουν και ολοκληρώσουν ένα επιτραπέζιο. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και προσήλωση στον στόχο.